Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Att vara uppfödare

2014-10-31

Nu har Cola kommit hem till oss eftersom hon löper. Planen var ju att para henne med frusen sperma från England men eftersom en annan person hade "godheten" kontakta hans ägare i England så har jag valt att strunta i att para. Jag hade förstås innan informerat ägaren om att det finns RD-risk i Colas linjer samt även upplyst om allt annat jag vet defektmässigt och förstås vad Cola gett i sin första kull.

Hanhundsägaren blev med all rätt konfunderad men eftersom jag hela tiden varit ärlig så tyckte hon att vi kunde gå vidare med inseminationen, hon tog tid på sig att fundera och det tycker jag var bra. Jag har ändå valt att strunta i att para för all lust och glädje är borta. 

Om nu någon har en fundering kring en kull jag ska göra, varför kontaktar man inte mig istället? 

Jag har det största förtroendet för mina uppfödarkollegor, att de är ärliga i sina kontakter med hanhundsägare samt valpköpare. Uppfödare mår alltid bäst av att samarbeta, inte förstöra för varann! Jag vill att vi ska vara kollegor, inte rivaler. Att vi ska hjälpa, inte stjälpa. Jag kommer även efter detta fortsätta arbeta så, det finns ingen människa som kan ändra på det. Jag önskar även denna person (det krävs varken medlemskap i Menza eller ens att man är polisinspektör för att klura ut vem det är...) all lycka med sina hundar och uppfödning. Jag vill inte bli elak, cynisk och bitter, livet är alldeles för kort och värdefullt för sånt.

De som stod på intresselista för Colavalp var uteslutande gamla valpköpare som redan hade den informationen. Vi hade självklart vägt för och nackdelar med att para henne och kommit fram till att vi ville göra denna kombination. Man ska inte förminska RD på något vis, förekommer det i ens linjer så måste man tänka sig för både en, två och tre gånger. På samma vis som när det förekommer patella, skelettdefekter, hjärtfel eller vad det nu kan tänkas vara för även valpar och unghundar med dessa defekter kan man tvingas avliva. Vi har fött upp en valp med RD för fem år sedan och det var inte roligt då vi fick ta bort lille Allan. Det har å andra sidan inte varit ett dugg mindre jobbigt då vi eller någon av valpköparna fått avliva en hund för någon annan åkomma, lika jävligt varje gång. Och varje gång undrar man varför man håller på med uppfödning.... 

Så nu har jag frusen sperma på väg till mig (jag hade redan betalt veterinären i England där den förvarades och parningsavtalet var underskrivet) som jag inte kan använda, inte just nu iallafall. Jag kommer ha den förvarad hos Canirep tills jag har en tik som kan passa och som hanhundsägaren godkänner. 

Jag väljer fokusera framåt och gläds åt att Pingla förhoppningsvis är dräktig. Säker kan jag inte vara, det har bara gått två veckor. Men visst ser juvrena lite rosa och svullna ut tycker jag. 

Ha det gott!

 

 

 

Antal kommentarer: 9

2014-11-01 17:09:49 - Maria Ekman, maria@chefkas.se, www.chefkas.se

Hej Annika, blev så ledsen när jag läste din blogg.Att behöva avstå från något man tror på för att en egerättfärdig person anser att man gör fel.Och går bakom ryggen på er och skvallrar. Helt dj-la otroligt. Trodde i men enfald att sådant inte existerade i er fina ras utan bara i min!På't igen bara när glädjrn återkommer. Stor kram från Hovawartvärlden till dig från mig:D och ett stort USCH till sagda person som borde veta bättre:@

2014-11-04 14:28:01 - Lena Sundquist

Den respektlösa stämningen har nått alla gränser. . . Känner mer o mer att snart vill man inte vara med längre.

2014-11-05 11:13:22 - Åse R Gsson, rowan@rowanblossom.com

Men va f-n... :S :@

Tror det hade blivit en trevlig kombination mellan Cola och Ace!

2014-11-05 15:06:18 - Bittan, bittan.borjesson@tele2.se

Detta är för jävligt! VAD skall vi göra åt det hela???:@:@:@:@:@

2014-11-05 17:38:11 - Lotta, sankell@friden.de

man blir bara såååååå trött... Snart vrider jag öronen på de jävla elaka människorna.. Förlåt jag svär men jag gör det bara när jag blir riktigt arg och det blir jag när elaka människor förstör glädjen för de goda människorna och när någon tror att den är bättre än någon annan!!

Stor KRAM till dej & din dotter

2014-11-06 10:12:23 - Ragnhild, www.almanza.se

Helt ofattbart hur någon kan vara så elak! Men samtidigt är jag inte förvånad. Känns trist att återigen konstatera att historien upprepar sig. Hur kan man finna ett nöje i att förstöra för andra? Inte alls förvånande om uppfödare väljer att hålla tyst än delge andra kollegor om planer och viktig information, när den missbrukas av vissa. Sånt här agerande sprider stor skada! All heder åt de uppfödare som lägger ner hela sin själ i att hitta nya linjer/hanar. I synnerhet AI är förenat med krångel, timing, extra kostnader och mycket mer, dvs ingenting "gemene man" vill lägga krut på. Och det är ett slit som alla andra uppfödare borde vara tacksamma att i framtiden kunna få ta del av, dessa valpar behövs i framtida avel. Hoppas ni kan få användning av Ace sperma längre fram! Go girls - kör ert race!Kramar

2014-11-06 14:00:23 - Ulla , Pietarinen

Hej.

Oerhört tråkigt att höra och det hade blivit en jättespännande kull där det även fanns potential på arbetssidan. Vissa människor njuter uppenbarligen av att förstöra för andra och så oerhört fegt att gå bakom ryggen och inte stå för sin åsikt öppet. Lågt och uselt är bara förnamnet. Gå vidare och hitta en annan lämplig tik som du tror på! Visa att du är bättre - det är det som biter bäst! Jag håller tummarna! :)

2014-11-06 14:26:24 - Kjersti Haugen, bunyan@online.no

Skittkasting og ryktespredning har forekommet gjennom alle tider. Menneskene har forskjellig legning og det får vi bare leve med. Det vil alltid finnes mennesker av dette slaget, så vi får bare si "menneske tilgi, thi de vet ikke hva de gjør".
Jeg ønsker et superkull med Ace-sæden, det fortjener du!!!

2014-11-10 22:14:29 - Karin Holmgren, lustanskennel@bredband.net, www.lustanskennel.com

Kan bara hålla med de övriga som skrivit här! Så trist när sånt här händer. Allra helst när stor möda o stort besvär läggs ner för att hitta nya linjer. Kan bara hoppas att ni orkar fortsätta. (heart) Håller tummarna att ni får användning av Ace sperma i alla fall.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden