Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Lite tränat med ;-)

2013-09-25

Sisådär, dags lägga ut skrapan i bilen... Fina dagar men kyliga nätter, nu har väl ändå hösten gjort entré. Å andra sidan är det nästan oktober så det är väl i sin ordning.

 

Eldas träning går vidare, något litet gör vi nog på promenaderna hon får vara med på. Jag har börjat göra lite minnesmarkeringar, mycket korta såna förstås. Jag vill ha med henne i följsamhet och att det lönar sig samarbeta. Än så länge går det fin men avstånden och svårighetsgraden är ju på bebisnivå ;-) Gömmer ganska ofta en boll i ris och blåser närsökssignal, där börjar poletten trilla ner. Hon letar metodiskt och ger sig inte, duktig liten. När hon var riktigt liten hade vi lite funderigar ifall hon skulle bli för lugn men det tror jag inte alls längre ;-) Föremålsintresset stegras hela tiden och det tar jag som att vi är på god väg, att träningen är rolig och lustfylld och att den ger positiva erfarenheter till nästa träning. Hon har fint fokus, det gillar jag. Hon blev lite konfunderad idag då Annica kastade en minnesmarkering och hon skulle springa förbi både henne och Linn men hon löste det fint.

 

Vi tränade förstås de stora också, Annicas Nikki och Linns Nässla. Malte fick göra lite grann men han har lite ont i en trampdyna så han får mest vila så han är fit-for-fight inför helgens jakt.

Polly och jag kämpar vidare med våra dirigeringar, på plus är att hon lyssnar bättre på pipan (bättre är bättre och inte helt 100...). Polly har bestämt sig för vilket avstånd apporterna ska ligga på och nu jobbar vi på att jag faktisk har rätt ;-)

Även om jag lägger ut synliga på lång avstånd så går hon ut på "sitt" avstånd. Det blir ju likadant på vatten, där cirklar hon istället då hon har gått ut i Pollylängd. Positivt ändå är att man kan traggla med henne utan att hon ger upp!

 

Annica hade gjort lite som en walk-up där hon innan lagt ut dirigeringar, alltid nyttigt träna på ny mark! Ett par markeringar där den ena hamnade på andra sidan ett krondike vållade lite problem. Så bra om  man lärt dem kommandot över!

 

Inte Elda men väl hennes far när han var liten <3

 

Nu har Molle varit och blivit ögonlyst inför kommande parning och jag har tid för Fixa i oktober.

Vill passa på att gör lite reklam för SKKs nya bok som heter "hundvale i teori och praktik" skriven av Sofia Malm (och Åsa Lindholm) som är genetiker och ägare till lilla Elsa, tiken med ridgen från förra kullen. Har hunnit bläddra i den och är verkligen intressant, både för den mer erfarne och rookiesen då den är skriven på ett sådant vis att de intresserar alla hundnördar :-) Tar upp en en massa olika delar inom avel och genetik, b.la avel med sikte på mentalitet och funktion. Det gjorde ni bra!

annat.

Hundavel i teori och praktik vänder sig i första hand till dig som föder upp hundar eller äger en avelshane, men även till dig som är intresserad av att lära dig mer om avel och genetik. Exempel på kapitel i boken är "Från förälder till avkomma – hur egenskaper ärvs", "Släktskap och inavel", "Genetiska tester i avelsarbetet" och "Avel med sikte på mentalitet och funktion". 

Boken behandlar inte de mer praktiska delarna av uppfödningen, som parning, dräktighet, valpning och de första veckorna i valplådan. Här handlar det i stället om det långsiktiga avelsarbetet för hundens och hundrasens bästa och på de steg du som uppfödare tar innan själva parningsbeslutet fattas. 

 

Ha det gott,

 

Annica

Antal kommentarer: 1

2013-09-28 20:19:36 - Anna

Du glömde skriva att hans ögon var helt ua.
Molles sträckning är inte helt bra även om han tror det själv. Ett flatryck runt huset var ingen bra ide för nu befinner han sej fastkedjad i korgen igen. Husets mormor köpte ett paket med svindyra prinskorvar åt honom så han ska nåt gott att trösta sej med när han ligger där och lider...
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden