Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Nya tag

2016-01-18

Nu har jag lagt det tråkiga med att Polly inte blev dräktig bakom mig, som uppfödare är det med och motgångar och det gäller inte gräva ner sig, ibland lättare sagt än gjort :-) Väljer att inte titta på det stora minusposten på hundkontot, insemination är ingen billig historia oavsett om det blir valpar eller inte.. Tur att havregrynsgröt är gott och stärkande *flin*

Konstigt, nu när jag plötsligt har mer tid inför Polly och Eldas kommande löp då vi har för avsikt para dem båda så har jag flera idéer på hanar och ett par riktigt intressanta som jag kollar upp som bäst. Känns riktigt spännande!!

Åh vad jag älskar en sån här riktig vinter som vi har nu, snön gör allt så mycket ljusare och det är rent inomhus även fast hundarna kommer direkt utifrån. Roligt för barnen också och de är ute och åker pulka eller leker med hundarna. Jag tycker faktiskt varje årstid är lika mysig och är oerhört glad för att vi har fyra olika att njuta av.

 

Hundarna busar runt som tokar i snön och snöpulsning är bra för kondisen för både två och fyrbenta.. Nu när det blev lite mildare har vi kört lite apporteringsträning med, allt går om man anpassar träning lite. Jag väljer att köra kortare pass ute och när det är mycket snö kör jag med "avklädda" Realdummies och då särskilt på de unga hundarna. Tygdummies blir kalla och isiga och då kan en del hundar få sämre grepp, det vill jag undvika. Använder man tygdummies får man byta till nya ofta för att undvika trassel på känsliga hundar.

Passa och jag har passat på träna avlämningar, hon är en mjuk tik som har kommit in i god fart men sedan artigt droppat apporten till mig. En retriever är ju framavlad för att hämta och bära men själva avlämningen måste man träna :-) Det finns förstås massor av sätt att träna avlämningar på, inget är rätt eller fel så länge det är schyssta metoder utan man får känna sig för vad som passar, det är indiviuellt. Passa går gärna och bär på mjukisdjur och då kommer hon alltid fram hela vägen till mig, det har jag använt i träningen. När hon burit dem mot mig har jag sagt "håll" och sedan när hon suttit vid mig med gosedjuret så har jag sagt "tack" (jag har alltid väntat en stund innan jag tagit den och vi har suttit och myst ihop innan jag sagt tack. Sedan klickat/belöning på ett lugnt sätt vilket funkat bra på henne. Hon lärde sig ovanligt snabbt och det gick smidigt att applicera det på dummies. Avlämningarna med Delhi funkar fint men ska förstås finslipas :-) Elda och Polly har också fått förfina sina avlämningar så de blir snabbare och att de bjuder upp dummiesen, de vill båda gärna behålla dummiesen ett par sekunder extra bara  för att det är så roligt att apportera. Förut har jag "lockat" in dem men nu har jag bara stått still och de har fått söka kontakt med mig, då de bjuder upp dummiesen blir det klick och godis. De fattar galoppen och det går snabbare för varje gång. Godis kan vara svårt som belöning vid apportering för många hundar, de måste förstå grunderna med "håll" och "tack" eller vad man nu säger är min erfarenhet. Jag låter även dem apportera olika föremål, det kan vara metall, petflaskor, tungt,lätt, långt eller vad som helst och i vilken form som helst.

Oj vad långt det blev :-) Ha det gott alla goa vänner!!

Annica

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden