Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Var tog vintern vägen?

2016-01-28

Nehej, om det här vädret tycker jag inte.. Regnigt, mörkt och skitigt och fortfarande två månader kvar till som det borde vara vinter. Iallafall över sportlovet tycker jag, hur kul som helst var det för barnen att åka pulka och spark innan allt töade bort.. 

Men det är ju bra om man vill träna hund tycker några. Jag gillar verkligen träna hund men det finns så mycket annat i livet jag också gillar, som strålande sol, snöpulsande och att dricka varm choklad efter en mysig vinterdag.. Allt har sin tid och under vintern tycker jag det passar bra att "pysselträna" lite, att slipa på detaljer inför apporteringssäsongen men också passa på träna annat och då gärna sånt som har med samarbete att göra, jag tycker exempelvis rally eller tricks är jättebra. Tänk er idrottsmän, är jag höjdhoppare (vilket jag INTE är) så tränar jag ju inte bara över ribban hela tiden utan säkert även smidighet, explosivitet och mental träning. Att träna mångfacetterat tror jag på och dessutom så är risken större att faktiskt hunden tröttnar om man nöter. När jag var ung (long time ago) var jag en riktig hästtjej, för mig var det lycka att bara få skritta in någon häst från hagen. Men så pratar jag med hästägare idag och får även en annan bild, att de faktiskt inte är alla dagar som är himlastormande roligt ge sig ut på en tur och man hinner aldrig riktigt längta... Så det kan också vara rätt lägga in en period utan någon strukturerad träning alls, vissa hundar mår bra av semester och behöver viloperioder för att utvecklas.

Men viktigast av allt är nog att man anpassar träningen efter ens egen hund, jag har tränat ett par hundar genom åren och det är ytterst få som har kunnats tränas på samma sätt. Ta bara det här med avslut på en träning, en nog så viktig detalj då det är den minnesbilden hunden får med sig hem. En hund som är uppe i varv behöver ett lugnt avslut och inte sättas in i bilen efter några skjutapporter, en annan hund kanske behöver busapportera som sista moment för att ha "fart och fläkt" i huvudet. Att kunna anpassa träningen utefter hundens förutsättningar är det som skiljer en förare från en bra förare. Det finns hundfolk som är jättebra på att träna en viss typ av hund eller en viss ras men förstår sig inte på andra individer. Risken är då att dessa hundar klassas som mindre bra men att de indiverna skulle blomma upp och utvecklas med rätt förare och metoder.... Hur tänker du? Har du något tänk när du går ut och tränar och har du en plan B och C om ursprungsplanen inte höll?

Våra yngsta kullar är nu under mycket utveckling och de är säkert väldigt olika i hur mogna de är. Det gäller att inte stirra sig blind och jämföra varken med kullsyskon eller hundar man har haft förut. Hundar är och ska få vara individer! Ett av mina barn lärde sig gå redan som åtta månaders knatte, det innebär ju faktiskt inte att han går bättre än sina kompisar idag..;-) Däremot var han sen med språket och typ fram till dryga tre års ålder sa han bara två saker, "härd" (svärd alltså) och "hiv" (kniv förstås..). Idag är han en en ung man med rikt och välformulerat ordförråd och mamman är inte längre orolig för att hon närt en blivande våldsverkare vid sin barm..;-) Ta det lugnt är summan av kardemumman, jag hör sällan talas om någon hund där man gått för långsamt fram då man grundat klokt och efter den hundens förutsättningar. Däremot är det inte ovanligt att gå för snabbt fram! 

På söndag är det valpträff kl 11.00 för de två sista kullarna, vill man vara med och har en lite äldre hund så hör av er.

Det kan eventuellt bli någon träning nästa vecka dagtid om vädret är nådigt.

Ha det bäst,

Annica

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden