Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Måndag hela veckan

2016-02-01

Idag är det måndag vilket faktiskt är en av mina favoritdagar, jag är oftast ledig och det är skönt med vardag tycker jag. Dessutom gillar jag att man har hela veckan framför sig :-).

Mycket även denna helg men mycket roligt och då går helgerna fort. I lördags var det gång två på ringsekreterarutbildningen och även om det är mycket som ska läras in så är det väldigt kul. Extra kul att jag går med en annan flattemänniska, Lotta som jag känner lite sedan förut. Men även roligt få en inblick i andra raser och hur man tänker och tycker där. Något som jag definitvt inte visste innan var hur otroligt mycket mer ringsekretarna gör, det är lätt tro att de bara ropar in och skriver... Massor med jobb bakom kulisserna!

Igår så kom Anita hit med Wilbin, det blev en väldigt liten valpträff med andra ord men desto bättre för våra hundar. Eftersom det var sista jaktdagen för denna säsong så var vår skog full av orangeklädda män så vi åkte till EHDK istället. Mycket bra att en av oss kunde träna stadga och passivitet medan den andra tränade sin "valp". Har inte sett Wilbin på länge men han har verkligen utvecklats posistivt. Anita har tränat honom lugnt och klokt och det ger resultat. Lite kuriosa att hon ägde Lucas vilken var pappa till vår första Leiakull där bland annat duktiga hundar som Zorro, Gnizta och Ronja ingick. 

Även väldigt nyttigt för Passa och mig, jag upptäckte att hon taggade till då det blev lite konkurrens. Hon knallade ett par gånger och det brukar hon inte men hon tränas ju annars själv. Får tänka på det framåt. Annars är jag ju jättenöjd med henne, ser att jaktlusten och föremålsintresset ökar vilket ju är vanligt och något som måste hållas på rätt nivå. En hund är inte statisk utan de olika egenskaperna utvecklas med ålder, mognad och träning. Jag har varit med om mer än en gång att valpköpare beklagar sig att valpen skulle haft mer av det ena eller andra och sedan ett år senare så har de fått så det räcker och blir över. 

 

Det går dessutom lite "trender" i vad man tycker är de mest viktiga egenskaperna och ibland saknas det lite förståelse för att det handlar om balans.. Ta självständighet t.ex, vi vill inte ha en hund som löser allt själv men inte heller en som står och frågar vid varje skick... Det ordet som nu verkar vara på tapeten är jaktlust. Den ska också vara balanserad, för lite ger "tröga" (komemr itne på någon bättre förklaring) hundar och för mycket, ja då får vi jaktidioter. Men det är liknande tankar inom det mesta, i utställningsvärlden ska det vara showigt framför funktionellt med sluttande toplines och långa halsar eller vad som kan vara det senaste. Alla bitar är viktiga och det gäller att som uppfödare tänka just... Balanserat...;-) Trender kommer och går men en rasstandard består (iallafall med lite smärre justeringar).

Hann också med varsitt viltspår med de två yngsta, Thomas är snäll och lägger dem även om han inte tycker det är superskoj. Delhi är superduktig och går från klarhet till klarhet. Passa fick sitt första spår (hon kan ha ghort något bebisspår) men löste det precis som jag vill att de ska göra. Lite avvaktande och "smygit" men ändå fullt fokus. 

Idag fick de stora årets första viltsök, i deras ögan lika skoj som julafton. De små fick bära vilt lugnt och fint i koppel och bara kråka då jag inte gärna blandar flera sorter under introduktion. Bra måndag med andra ord! Nu mot skolan och utvecklingssamtal med Alvin, håll tummarna för att det går lika bra..;-)

Ha det gott

 

Annica

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden