Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Mot ljusare tider..

2016-02-07

Visst märks det att vi går mot ljusare tider, jag har jobbat dagar (och nätter, ibland blir det mycket...) och ändå hunnit ut med hundarna efter jobbet. Skitigt och grått visserligen men inte det kompakta mörkret. Hade det varit snö med så hade det varit ljust till halv sex säkert ;-)

Jobbhelg så jag hade ingen möjlighet åka till FRK Bergslagens årsmöte för att mottaga vendringspriset Årets Bergslagens Flat 2015 som tilldelas den i sektionen som har bäst resultat på jaktprov och utställning, alltså ett DP-pris och som ni vet så ligger de mig varmt om hjärtat. Glad för att Elda och jag har den äran få priset nu och jag vet att tavlan kommer pryda sin plats för Pingla har vunnit det förut *ler*

Glad också för en bra träning idag, nu är Passa mer grå lerflatt en vackert svart... Gladast ändå för Delhis framsteg, hon har ju som jag förut skrivit gett mig endel huvudbry. Med henne funkar inte för mycket krav, då lägger hon av. Här gäller det "locka-lura-manipulera" henne att göra rätt. Hon är liksom många flattar för smart för sitt eget bästa (ni vet hur det är, "Always keep your flatcoat stupid"!!) men jag känner att vi är på väg åt rätt håll. Inte bara träningsmässigt, (där mycket belöningar och klicker är det bästa sättet få henne samarbeta ) utan även i vardagen. Hon kommer nu frivilligt på promenaderna och kollar upp var jag är, det är ett stort steg framåt. Jag vill förstås att alla mina hundar ska ha koll på mig och inte tvärtom men dör henne har det inte varit självklart. Jag märker nu när det börjar lossna i träningen att hon kan mycket men jag kommer fortsätta gå långsamt framåt och inte tappa "du och jag-känslan" som vi håller på bygga upp. Hon har många bra egenskaper också, hon är tyst, bra grepp och upptag, duktig markör och stadig vid min sida. Hon har ännu inte löpt och det ska bli spänannde se hur det hela utvecklar sig när hormonerna är på plats. 

Vi har även spårat ett par gånger i veckan och försvinner bara snön helt så är det nog dags köra anlaget. Jag försöker att inte vänta för länge och traggla för många anlagsspår, risken är att det blir för lätt och slarvigt. Delhi är definitivt klar och även Passa börjar fatta galoppen.

Polly och Elda gnuggas i dirigeringar med störningar, de är taggade och det gäller hitta en bra balans. Utmanande utan att de ska bli osäkra. Jag tycker man ser många som pressar sina hundar i dirigeringar, det funkar sällan bra utan hundarna blir låga. Antingen gör de inget alls eller så springer de bara. Dirigeringar gäller bygga och bygga! Polly är otroligt träningstålig och henne kan man nöta länge även om det blir fel, Elda är på god väg bli likadan. Men alla hundar är inte så utan "går ner sig". Hjälp hunden då!  Om hunden inte klarar det har du inte gjort ett bra skick, varit tillräckligt tydlig, tränat för svårt eller vad det nu kan vara.. Då gäller det ha en plan B och inte skylla på hunden.. Ofta ser man också hur man blåser sönder hunden, den tar ett par tre stoppsignaler men sedan slutar den lyssna och lita på dig. Man tränar olika men jag försöker alltid ha med en boll så jag kan belöna stoppen om det blir fel och sedan kalla in innan jag gör om och gör rätt :-) 

Åtta platser bokade till FB-R i Hallstahammar 29:e maj, jag tänkte vara fräck och ta två till mina yngsta men meddela om du vill hänga på! 

Ha det gott,

Annica

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden