Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Var tog våren vägen?

2016-04-25

Måste erkänna att blogginläggen blir sällsynta, ljusa kvällar då jag är ledig lockar till annat än datafixande..

Helgen har onekligen varit omväxlande, hagel snö och regn blandat med korta stunder av sol gör att våren känns lite avslagen eller iallafall kylslagen ;-)

Har jobbat en hel del och Thomas jobbar ännu mer. Han åker runt i landet och coachar chefer inom polisen plus att han har sitt ordinarie jobb (där dessutom hans biträdande har fått en annan tjänst) och så är han delaktig i införandet av RLC.. Det blir långa dagar!

Passa har börjat löpa och är på väg in i höglöp. Det gör att jag inte kan hjälpa Malin med grabbarna som vanligt, vi får väl se om Delhi som ännu inte löpt kommer igång. Passa har ännu inte varit påverkad av sitt löp men det är ju så individuellt precis som hos oss människor. Vissa har det jobbigt, andra inte ;-) Både Polly och Elda har varit skendräktiga efter sina första löp så det kanske hon också blir, de har dock inte blivit det vid de andra löpen.

Det är kul och utmamande att träna de unga eftersom de är så olika och måste tränas på olika vis. För så är det ju, det gäller att anpassa träningen efter de olika individerna för att nå bra resultat. När någon säger "det går inte lära min hund det och det" beror det oftast på att man varit otydlig, tränat för svårt, inte motiverat hunden tillräckligt (nej, en hund jobbar inte gratis...) Det är bara det att de kan belönas för sitt jobb på olika vis. Delhi ex.vis svarar jättebra på godis och dragkamp, hon tränas bäst i korta fartfyllda pass där vi avslutar med lite busapportering. Jag vill att hennes sista minnesbild från våra träningar skall vara "skoj och attans vad min matte hittar på roliga grejor". Nästa gång hon ska tränas så har hon den minnesbilden färsk, alltså "jäklar vad kul min matte och jag hade sist" och det är så jag tänkt vi ska stärka vårt samarbete. Passa är väldigt fokuserad och har en högre aktivitetsnivå än Delhi har just nu, för henne är också apporterna väldigt, väldigt viktiga. Här behövs det balans och träningen påbörjas och avslutas i lugn sinnestämning då hon är en hund som är intensiv med hög apporteringslust. En hund har egenskaper med sig i bagaget, vissa har mycket av något och mindre av annat. Det gäller då att jobba upp det som behöver förstärkas (jaktlust, samarbete osv) och bibehålla det som är bra. Ingen människa och ingen hund har bara postiva eller negativa sidor,d et gäller att få balans i vågskålen!!

Jag hade tänkt starta på Unghundsderbyt men tvekar. Det är så himla lätt dras med av tävlingsnerverna och då kan det bli så fel med unga hundar. Tror att alla duktiga instruktörer är överens om att de vanligaste felen i hudnträning är att man itne grundar tillräckligt och går för fort fram.

 

Jag har däremot inte varit en duktig hundtränare då jag anmälde Elda till prov nu tidigt på säsongen.  Det var kallt i vattnet och isen hade inte gått ordentligt då jag började med för långa och svåra vattendirigeringspass vilket gjorde henne osäker, fy vad klantigt och orättvist mot min fina kompis :( Jag hade dessutom inte med någon back-up vilket man alltid ska ha vid vattendirrar, någon som kan sätta plan B eller Ci verket när A inte fungerar... Dirigeringar bygger på förtroende och jag har inte varit schysst i min träning och krävt för mycket för fort. Nu ska vi backa och bygga! Elda tog en 3:a igår på ökl-prov i Norge, goe Thomas åkte med henne och Jessie då jag bestämde mig för att inte starta. Hon tvekade mycket riktigt vid vattendirren på provet, det var dessutom att man skulle skicka från land och ut på gungfly för att sedan dirigeras ut i vattnet och ut på en ö. Den hade inte varit snygg men fågeln kom in.. Lite otur hade de eftersom de gick som hund ett i paret, tvåan fick se på då ettan gjorde dirigeringen och visste således vad som komma skulle. Ja ja, nästa gång har vi turen på vår sida. Nästa par började redan under det ett par var ute och det störde lite, bland annat var man ute i båten till nästa par och det skjöt och kastades för fullt. Det ska de kanske tåla men det är en utmaning när man inte tränat det. Dirigeringen på land gick i skog och var hyfsat lång.

Jag är så glad att min man ställde upp för att åka och starta, han och Eldahar bara tränat ett apr gånger ihop. Jessie och Verk fick också de en 3:a  då han inte var så styrbar vid dirigeringarna. 

 

Ha det gott,

 

Annica

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden