Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Att vara chef

2016-06-15

Jag liksom många funderar väl på vårt hundägande i allmänhet och hundträning i synnerhet. Hur är jag och hur fungerar min flock?

Många relaterar till sig sjävla som "chef" och det är inte så tokigt, att vara en bra chef för sin flock. En bra chef euntisiasmerar sin personal, ser till att de utvecklas i sitt jobb, är tydlig men schysst och behandlar alla väl och efter deras förutsättningar. Man är rak och talar om vad som gäller men är en trevlig och vänlig person man ser upp till, inte känner obehag för då den kommer in i rummet. En sämre chef hittar fel hos sina medarbetare och istället för att fokusera på vad personen är bra på bara ser de sämre utvecklade sidorna och vill gärna att andra ska få reda på dem med ett "vad var det jag sa".. Man kan också välja blunda för problem och inte vara lösningsfokuserad eller ha förståelse för att alla medarbetare är individer.

Om man tar mitt gäng då så är Polly den typiskt gamla trogna medarbetaren som varit i firman länge, tror bestämt hon fått guldklocka:-P. Kan alla rutiner och påminner mig om det är något jag glömmer. Man kan lita på henne i alla situationer, hon är schysst och ställer alltid upp även om det innebär övertid. Visst kan hon slarva lite i sånt hon tycker är tråkigt (läs fotgående) men jag har överseende med det då hon alltid finns vid min sida (fast lite före kanske..)  då det gäller och alltid gör sitt bästa och ger allt. Hon vet att hon är värdefull och hon är en duktig hjälpreda genom att plocka in det som inte småglinen fixar. Polly nöjer sig ofta med en uppskattande klapp men jag ser till belöna och berömma henne (alltså ge henne lön för bra utfört arbete) eftersom jag vill att hon ska känna att jag är nöjd och stolt ha henne i mitt team. "Men vadå, en jakthund ska väl inte behöva belöningar, de får ju jobba och det är belöning nog" säger många och jag har respekt för att vi tränar och tycker olika. Själv resonerar jag att även om jag tycker det är jätteskoj på jobbet så vill jag gärna att det kommer ett lönekuvert och att chefen berömmer mig på medarbetssamtalen och vid andra tillfällen, dessa morötter är viktiga trots att jag tycker jobbet är kul och jag gör jobbet bättre och känner mig mer uppskattad. Polly är så duktig och trogen att hon får fördelar ibland och jag vet hon hjälper till hålla reda i flocken och nöjd med att vara Drottningen av Sörgården, mina högra hand i företaget. Och hörni, ingen av slynglarna skulle drömma om sätta sig på Pollys stol i fikarummet :-P

Elda är steget efter mamma Polly och växer in i sin roll på företaget mer och mer och därför får hon också svårare uppgifter vilket uppskattas mycket, hon blir bara mer och mer motiverad till att göra ett bra jobb. För henne måste jag vara en tydlig ledare då hon fortfarande inte är färdigutbildad och jag har också fått tagit steg tillbaka då jag pushat henne för hårt innan hon lärt sig grunderna ordenligt, då blev hon osäker och litade varken på sig själv eller mig. Så vi får backa på just de bitarna och börja om och bygga upp, jag är arg på mig själv att jag behandlade henne orättvist för vi hade en deadline (läs starta på tidigt vårprov) trots tidsbrist och deadline och hundträning sällan går bra ihop men jag ville absolut visa "huvudkontoret" att vi var klara med projektet. Jag ska istället vårda denna mycket värdefulla medarbetare ömt och låta henne få blomma ut i hennes fulla potential med lagom dos krav, tydlighet och positiv vägledning då hon kommer tillbaka från mammaledigheten. Nu underhåller vi formen och finslipar lite!

Delhi är inte alltid någon lätt medarbetare som chef att hantera, jag kan bli frusterad över att den som inte är så "på" ändå är den som får mest i lön och roligaste uppgifterna men jag hoppas och tror att det ska leda till större motivation och prestation. De andra ser upp till mig och vill samarbeta men det är inte lika viktigt för Delhi, hon kan gå sina egna vägar och vara nöjd med det. Hon skulle med lätthet kunna sitta själv vid fikabordet och lyssna på musik medan vi andra satt och umgicks bredvid. Man får lura och locka henne till att utföra sina uppgifter men för varje rolig sak hon får göra (under kort tid för hon har ännu inte så mycket uthållighet) så hoppas jag hon bygger minnesbilder att det här jobbet var ju skoj att göra! Vi avslutar varje arbetspass med "roliga timmen" eller fnissigheten innan man ska ut på AW om man så vill. Träningen slutar alltså med skoj och bus så hon har en positiv minnesbild till nästa gång. Hon är betydligt barnsligare än många i hennes ålder och det kan förstås spela in.

Passa är företagets rookie och hon tycker precis allt är skoj och lär sig nya saker snabbt och med en sällan sinande glädje.  Hon skulle med lätthet kunna jobba över varje dag och vill gärna hänga med de äldre för att lära sig så mycket som möjligt. Hon arbetar gärna tillsammans med mig och för mig, jag tycker vi är ett bra team även om vi inte känner varann på samma sätt som de två äldre släktningarna. Det är en balansgång att utbilda utan att förivra sig och tappa grunderna eller gå för fort fram och få bakslag. Viktigt också att faktiskt se till att hon tar ut semester och vilar ibland för just det är ofta underskattat på våra arbetsplatser men nog så viktigt. Hon kan ibland förivra sig i sin lust och måste påminnas om grunderna lika mycket som jag behöver påminnas att inte slarva med dem :-)

Jag vill att mina medarbetare och jag själv ska ha kul på jobbet, att vi ska gilla hänga med varann och dela en massa skoj ihop, Jag vill vara chefen de ser upp till, som ger dem roliga uppgifter och hjälper dem när det blivit svårt, som ger dem tydlig vägledning och mycket beröm så att de och jag utvecklas tillsammans!

Och en nog så viktig detalj, då jag är trött eller stressad så är det bättre vi tar helg och skippar jobbet, det blir bara fel och en massa slarv och konflikter som sedan tar lång tid återhämta sig ifrån...

 

ha det gott!

Annica 

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-06-20 13:30:56 - Ulrika Schneeberger, u.schneeberger@tele2.at, flatonline.at

Sååå jätte kul att du skriver igen (inlove)
Kul med så många medarbetare även om det säkert är lite kruxit ibland. Kram och fortsatt fin sommar (flower)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden