Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Tankar kring avel

2016-12-15

Har rörmokaren här så då passar det bra skriva lite, man ska liksom vara på plats men är ganska begränsad i vad man kan göra medan han fixar med rörmokeriet. Hundarna är i hundhuset, det är de inte vana vid och Polly visade tydligt vad hon anser om tilltaget. Att låta hennes plats i soffan (självklart väljer hon hörnet) bytas ut mot ett hundhus om det så bara är för en timme är inte okej. Drottningen av Sörgården gav mig blicken "nästa gång flyttar jag" trots att jag mutade dem alla med varsitt ben.

Imorgon fyller Briska och hennes syskon fem månader, ja alla utom Z som de lät somna in igår. Så ledsamt men ändå klokt, att inte vänta tills han började få ont utan inse att hans stund här på jorden var över även om den blev alldeles för kort.. 

Tid för reflektion blir det förstås när saker som dessa händer och jag är ju en känslomänniska med allt vad det innebär. Personligen tror jag att det är en bra men tärande egenskap som uppfödare, jag vill finnas där och har inte haft någon önskan till en mer professionell uppfödning. Men jag vill ha det just så här, inte för många hundar hemma utan så att de är en del av familjen. Att ha hunderiet som en hobby (låt gå för en exklusiv sådan som kostar både massor av tid och pengar..) och gör annat i jobbet. Det gör mig också mer sårbar då jag inte har så många hundar i mitt avelsarbete men jag har just de hundarna jag trivs med, de som ligger mig närmast hjärtat. Man ska bara avla på hundar man tycker om och de ska tillföra rasen något om man tittar på helheten utan "kennel-skygglappar", man måste kritiskt kunna granska sitt avelsmateriel. Mina hundar kan ju fortfarande tillföra uppfödningen mycket men det är just det mörka hål man hamnar i då något går fler för valpköpare som jag fruktar och som jag inte kan hantera särskilt väl, jag blir så in i helvete ledsen.

Andra uppfödare gör andra val och tänker annorlunda det är bra att vi är och fungerar olika. Hundavel behöver olika infallsvinklar, nytänk, bevarande av rasens specifika egenskaper, kunskap om rasens historia, att man tänker utanför boxen, att man inte överdriver och faller för det "flashiga" (och då tänker jag både exteriört och arbetsmässigt) utan tänker sunt och funktionellt. Att man är beredd att ge och ta men inte rucka på det man tror på. Att man är öppen med defekter och problem, jag är inte ensam om att drabbas men vi väljer alla olika vägar hur vi hanterar sådant. Såg en beskrivning i vårt senaste nummer av rastidningen där Ylva på kennel Mirax intervjuades. Hon avslutade med ett citat från genetikern Per-Erik Sundgren; "Motsatsen till mångfald? Ja det måste vara enfald" Så träffsäkert! 

Vi som föder upp denna ras är som jag tidigare skrivit inte rädda för utmaningar, vi har defekter att hantera likaså vill vi föda upp hundar med korrekt mentalitet och bra arbetsförmåga. Exteriört måste vi enligt mitt sätt att se det värna om hundar med korrekt balans som inte är överdrivna. 

När jag tänker på rasen och varför jag trivs så bra med dem är det nog faktiskt för att om de vore människor skulle jag uppskatta deras egenskaper och gärna umgås med dem.. Glada, positiva, sociala individersom gillar hugga i och som kastar sig in i projekt av hjärtans lust. Inga energitjuvar, inga Jantelagare, inga "det går aaaldrig" och inga "glaset är halvtomt". Som visst kan samarbeta men som faktiskt också ifrågasätter och som utmanar. Flatten är  precis så, som de människor som fångar mitt intresse. De ger en lite tuggmotstånd och kommer med idéer och aha-upplevelser. För mig är det så mycket mer inspirerande och jag tycker människor som köper allt någon annan säger utan att ens reflektera, som delar saker på FB utan att ta reda på fakta, som vänder kappan efter vinden, som aldrig tänker själva utan bara sväljer allt är lika intressanta som förra veckans Eskilstuna Kuriren... Men vi är alla olika och vem vet, jag kanske missar något när jag inte lusläser den lokala blaskan (fan tro't). 

Thomas försöker få mig att inte tänka så svart eller vitt gällande uppfödning, att jag ska börja med en paus. Som det är nu så känns det definitivt men jag vet också att jag har en klok man (vem skulle vilja ha en o-klok liksom?). 

Känner att jag skriver mycket och kanske är det lite terapi för min egen skull, det hjärtat är fullt av skriver pennan <3

ha det gott!

Annica

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-12-15 10:06:33 - Jessie, Verk & Vexl , Wikstrand.com

Beklagar verkligen till förlusten av Z, Tänker på hela familjen❤
Du är en fantastisk uppfödare som blev mer än så för mig & mina hundar!❤
Snälla, sluta inte med det som Du är bäst på, ta en paus - hämta ny energi & glädje! Dom är runt omkring Dig varje dag!(inlove)
Massa Kramar Från Thailand
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden