Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Valpningen

2014-02-27

Hej på er!

Här kommer äntligen en kort beskrining om Fixas valpning den 21/2!

Redan på onsdagens började jag känna att "nu är det nog strax dags!!" då Fixa varken ville äta eller dricka. Hon var flåsig och bäddade ganska mycket. Dessutom hade tempen sjunkit ganska mycket.

Men timmarna bara gick och ingenting hände. De allra flesta tikar brukar vilja valpa på nätterna, så jag tänkte att det nog var bäst att hinna sova lite på kvällen, medan Malin J vaktade Fixa, eftersom jag hade tenta på morgonen. 

Sagt och gjort kom Malin och hämtade mig halv 4 på natten och sa att Fixa lät lite konstigt. Yes! Innan valpning drar igång kommer förvärkarna, och det märker man ganska tydligt på tiken. Hela magen spänner ihop sig och tiken gör "andningsuppehåll" medan värken, det märks ganska tydligt mellan allt flåsande. 

Såklart skulle den här gå i 5ans växel, som mycket annat när det gäller Fixa.. 

Efter typ 3 krysningar kom det helt plötsligt igång på riktigt. De tre första valparna kom med bakbenen först, men det var ingen fara. Nr 1, alias Bettan, är en riktigt stor tjej. Efter henne kom ett gäng spinkisar i rasande fart. 

Här har ni alla tider, tjej eller kille, vart de är märkta samt vikter när de föddes: 

Som ni ser gick allt väldigt snabbt! De flesta valpningnar brukar kunna hålla på några timmar och lätt ha någon timme mellan valparna. Det finns inte jättemånga bilder på valparna nyfödda, men det kanske inte gör så mycket då dem inte är helt söta på en gång.. :-)

Nu är de 6 dagar gamla och växer så det knakar!! Det måste vara en riktig supermöjlk Fixa bjuder på. Alla har gått upp en hel del, speciellt de två största tikarna märkta vänster fram och rygg. Förhoppningsvis stannar det en liten tjej här hemma och jag har redan börjat fila på bra namn. Så kul!

Fixa är riktigt duktig med valparna, och har vart redan från början. Så himla collt att se när en tik som aldrig haft valpar förut bara vet helt naturligt hur allt ska gå till. Hon är som tur är försiktig när hon lägger sig vid valparna, något som många tikar inte är. Första dygnen fick vi lyfta ut henne ur valplådan, men nu börjar det nog klia lite i kroppen på henne. Hon står läänge och tittar efter de andra hundarna när de får springa ut i skogen. Om ett tag så!!

Där var valpningen i väldigt stora drag, en väldigt enkel och problemfri valpning.

Ha det gott!

Malin

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden