Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Nu är de hemma!

2014-08-20

Igår morse så kom Thomas och Polly hem, det blev en jobbig resa då de först blev invinkade i tullen och tulltjänstemannen inte var helt van läsa i hundpass :-/ Tur jag hade förklarat för Thomas innan hur de ska läsas och tolkas... Men samtidigt bra att kontrollerna fungerar, fram för fler gränskontroller!! Sedan hällregnade det och var mörkt så de stannade på en parkering och sov ett tag innan färden hem fortsatte.

Jag har börjat jobba igen, nu jobbar jag kvällar så det blir inte mycket tid över att blogga.

Igår hade jag en bra träning tillsammans med Annica och hennes duktiga labbetik Kia. Kia och Elda är jämngamla och har kommit ungefär lika långt utbildningsmässigt så det passar jättebra med samträningar. Sen har vi kul ihop jag och Annica och det är ju minst lika viktigt!

*suck*, skrev ett långt stycke om min syn på hur vissa inlägg i uppfödarforum och på vissa bloggar plötsligt blir "sanningar" utan någon som helst kritisk källgranskning eller kliniska fakta, det är faktiskt rent skrämmande! Lite kortfattat kan jag först nämna om ett inlägg på en blogg som ska vara Sveriges största om hundar, detta var efter Askersundsutställningen. Man skriver då om en person som på campingen i anslutning till platsen misstänktes för brott och i slutklämmen på inlägget skrivs det om att hundutställningar är en hobby som vissa verkar ta på blodigt allvar och att man verkar må dåligt att förlora (ligger en hel del sanning i det förstås..!!). Men så till pudelns kärna.. Om man läser polisens uttalande i NT så står det ingenting om att bråket uppstått på grund av utställningsresultaten men det kan självklart vara så... Men det kan lika gärna handla om svartsjuka, dåligt ölsinne, man är förbannad för att det ryker in från grannens grill... Ändå blev den sista meningen en sanning och folk på de sociala medierna förfasades över dåliga förlorare i allmänhet och utställare i synnerhet. Bloggförfattaren hade onekligen nåt ut med sitt budskap ;-)

En annat inlägg handlade om att två dvärghundskullar hade blivit dåliga i magen efter att ha ätit en stor fodertillverkares valpmousse, då var plöstligt sanningen att moussen är skadlig för valpar. Två kullar av hur många då, fodret använts både i Sverige och världen över... Finns det bevis på att det är fodret som gjort dem dåliga eller har de helt enkelt drabbas av valpdiarré (har nog hänt hos många uppfödare av olika raser oberoende av foder!)

Så det sista exemplet då på hur ett inläggs, denna gång på en FB-sida för uppfödare, antaganden plöstligt blir sanning.. Återigen handlade det om foder, denna gång skulle stora delar ev en kull dött då de var en fem-sex veckor. Otroligt jobbigt förstås, jag lider onekligen med uppfödarna och kan ana hur det skulle kännas. Återigen antar man att det är fodret och trots att den drabbade inte skriver ut vilket foder det är så listar följarna ut det (eller iallafall bestämmer sig för vilket det är!) och plötsligt så är detta foder rena giftet i gemene mans ögon.. Men, åter. Hur många valpkullar är uppfödda på fodret? I hur många fall finns kliniska bevis på att fodret orsakat förgiftning, svåra skador och dödsfall? Är det återigen antaganden som blivit sanningar, det är ju något vi uppfödare är så bra på (den hanen lämnar si och så, den uppfödaren föder bara upp ditt och datt..). I Danmark har precis man haft flera fall av människor som insjuknat och dött av Listeria, innebär det att den charkuterifirman alltid producerat varor som dödat folk eller har något hänt just med denna sändning? Var det verkligen fodret som orsakade dessa valpars död, var det ett parti dålig hundmat (var hamnade resten av maten då) eller någon annan kedja i hanteringen brustit?

Jag efterlyser att vi läser inlägg kritiskt, inte sväljer allt med hull och hår!! Vem har skrivit och varför?? Var finns bevisning? Kan den kollas upp?? Vinner personen i fråga något på att skriva så folk reagerar? Fler läsare, fler sponsorer?

Ja ja, är nog lite yrkesskadad ;-)

 

Ha det bäst,

Annica

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden