Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Tänka i nya banor..

2013-09-09

Några lite lugnare dagar då jag jobbat. Den fantastiska hösten fortsätter, visst börjar man bli bortskämd??!!

Vi har valt att fokusera träningen dessa dagar på vattenjobb då vi förhoppningsvis grundar vårens provstarter med att träna det som är knivigast få till, alltså dirigeringar på vatten. Det är varmt och skönt i vattnet för hundarna och vi har åkt till Torshälla för att träna då de kan få jobba över ån. Tanken är att de ska lära sig att alltid ta vattenvägen tillbaka och inte land vilket oftast är smidigast men inte alltid uppskattas av domarna.

 

Polly på väg upp...

Det är också brötig vass på vissa ställen så de får ligga i och slita lite :-)

Mycket vass är det..

Vi kastade tennisbollar med chuck-it på ett ställe och gick och tränade dubbelmarkeringar på ett annat där vi varvade med linjetag på land. Tanken var att alla dummies skulle hamna på land/vass men vissa kast fick vi inte riktigt till...  Om man lyssnar på engelsmännen så kastar de aldrig några apporter i vatten utan alltid upp på land (vad jag hört i allafall, det är väl säkert olika tänk även där!) och det låter ganska klokt, då undviker man förhoppningsvis hundar som börjar cirkla i vattnet.

 

Malte på väg ut..

Elda simmar fortfarande inte men plaskar gärna, hon blir helt klart avundsjuk på de andra som simmar ut. Till våren så :-)

Vi har funderat lite på Maltes träning, han är en mjuk arbetsvillig hane som vill göra rätt. Då han inte förstår vad han skall göra ställer han sig bara och tittar, han är inte olydig utan tycker helt enkelt att det är bättre stå still än att göra fel... Gosekillen <3.

 

Malte och Elda

Nu stärker vi honom och belönar mer, gör det lättare och ser till att han lyckas. Efter bara ett par dagar har han fått upp mer fart och framför allt blivit säkrare, tänk att vi pressat när vi istället skulle bygga! Bara en så enkel sak som att Malin bytt ut det mer "hårda" UT till JA! har gett effekt, kraven har just kommit i dirigeringarna. Vi ser även till ha med belöning som han får när han gör rätt även om inte hela övningen blev som vi tänkt oss, återkommer med rapportering hur det går :-)

Och så här är ju hundträning (och all annan träning med förresten..). Det går bra, man pressar för mycket, resultaten kommer inte som man tänkt, man pressar ännu mer.. Och får tänka om :-) Sen är ju inte alla hundar lika heller och kan inte tränas lika. Fortfarande efter att ha tränat hundar ett tag går jag på minor och i fallgropar, får göra om och göra rätt... Kanske lite av tjusningen?? Man blir liksom aldrig fullärd!

 

Malte

 

Tack tack :-)

Ha det bäst,

 

Annica

 

Antal kommentarer: 1

2013-09-10 08:16:36 - Annika, Indy o Arne, nickan.westerlund@gmail.com, annikawesterlund.com

Ja, det är lätt att fastna i en nedåtgående spiral. Vänta med spänning på fortsättningen!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden