Bloggen handlar först och främst om hundarna, ibland kommer det in lite annat också.. Trevlig läsning!

Sakta framåt..

Sakta men säkert börjar min glädje för hunderiet återvända, förhoppningsvis med mer insikt om att jag hur gärna än vill kan påverka vissa saker.

Hunduppfödning och hundägande är förenat med mycket glädje men också sorg och smärta, precis som livet självt.

Jag tycker det känns bra nu, att träna unga talangfulla hundar och se hur de växer i sin uppgift. Att vara hundförande på jakterna, att träffa goda vänner för att träna och umgås, att ha en och annan träningsträff och planera inför framtiden. Men jag är också  ödmjuk inför det faktum att saker kan hända som gör att man backar tillbaka. 

Ha det fint vänner!

Tankar kring avel

Har rörmokaren här så då passar det bra skriva lite, man ska liksom vara på plats men är ganska begränsad i vad man kan göra medan han fixar med rörmokeriet. Hundarna är i hundhuset, det är de inte vana vid och Polly visade tydligt vad hon anser om tilltaget. Att låta hennes plats i soffan (självklart väljer hon hörnet) bytas ut mot ett hundhus om det så bara är för en timme är inte okej. Drottningen av Sörgården gav mig blicken "nästa gång flyttar jag" trots att jag mutade dem alla med varsitt ben.

Imorgon fyller Briska och hennes syskon fem månader, ja alla utom Z som de lät somna in igår. Så ledsamt men ändå klokt, att inte vänta tills han började få ont utan inse att hans stund här på jorden var över även om den blev alldeles för kort.. 

Tid för reflektion blir det förstås när saker som dessa händer och jag är ju en känslomänniska med allt vad det innebär. Personligen tror jag att det är en bra men tärande egenskap som uppfödare, jag vill finnas där och har inte haft någon önskan till en mer professionell uppfödning. Men jag vill ha det just så här, inte för många hundar hemma utan så att de är en del av familjen. Att ha hunderiet som en hobby (låt gå för en exklusiv sådan som kostar både massor av tid och pengar..) och gör annat i jobbet. Det gör mig också mer sårbar då jag inte har så många hundar i mitt avelsarbete men jag har just de hundarna jag trivs med, de som ligger mig närmast hjärtat. Man ska bara avla på hundar man tycker om och de ska tillföra rasen något om man tittar på helheten utan "kennel-skygglappar", man måste kritiskt kunna granska sitt avelsmateriel. Mina hundar kan ju fortfarande tillföra uppfödningen mycket men det är just det mörka hål man hamnar i då något går fler för valpköpare som jag fruktar och som jag inte kan hantera särskilt väl, jag blir så in i helvete ledsen.

Andra uppfödare gör andra val och tänker annorlunda det är bra att vi är och fungerar olika. Hundavel behöver olika infallsvinklar, nytänk, bevarande av rasens specifika egenskaper, kunskap om rasens historia, att man tänker utanför boxen, att man inte överdriver och faller för det "flashiga" (och då tänker jag både exteriört och arbetsmässigt) utan tänker sunt och funktionellt. Att man är beredd att ge och ta men inte rucka på det man tror på. Att man är öppen med defekter och problem, jag är inte ensam om att drabbas men vi väljer alla olika vägar hur vi hanterar sådant. Såg en beskrivning i vårt senaste nummer av rastidningen där Ylva på kennel Mirax intervjuades. Hon avslutade med ett citat från genetikern Per-Erik Sundgren; "Motsatsen till mångfald? Ja det måste vara enfald" Så träffsäkert! 

Vi som föder upp denna ras är som jag tidigare skrivit inte rädda för utmaningar, vi har defekter att hantera likaså vill vi föda upp hundar med korrekt mentalitet och bra arbetsförmåga. Exteriört måste vi enligt mitt sätt att se det värna om hundar med korrekt balans som inte är överdrivna. 

När jag tänker på rasen och varför jag trivs så bra med dem är det nog faktiskt för att om de vore människor skulle jag uppskatta deras egenskaper och gärna umgås med dem.. Glada, positiva, sociala individersom gillar hugga i och som kastar sig in i projekt av hjärtans lust. Inga energitjuvar, inga Jantelagare, inga "det går aaaldrig" och inga "glaset är halvtomt". Som visst kan samarbeta men som faktiskt också ifrågasätter och som utmanar. Flatten är  precis så, som de människor som fångar mitt intresse. De ger en lite tuggmotstånd och kommer med idéer och aha-upplevelser. För mig är det så mycket mer inspirerande och jag tycker människor som köper allt någon annan säger utan att ens reflektera, som delar saker på FB utan att ta reda på fakta, som vänder kappan efter vinden, som aldrig tänker själva utan bara sväljer allt är lika intressanta som förra veckans Eskilstuna Kuriren... Men vi är alla olika och vem vet, jag kanske missar något när jag inte lusläser den lokala blaskan (fan tro't). 

Thomas försöker få mig att inte tänka så svart eller vitt gällande uppfödning, att jag ska börja med en paus. Som det är nu så känns det definitivt men jag vet också att jag har en klok man (vem skulle vilja ha en o-klok liksom?). 

Känner att jag skriver mycket och kanske är det lite terapi för min egen skull, det hjärtat är fullt av skriver pennan <3

ha det gott!

Annica

 

 

 

 

Sorg

Jag tror att en och annan av er funderat varför jag varit så osynlig men det har varit och är en tung tid. Jag är så otroligt ledsen att meddela att en av Barney och Eldas bruna söner har drabbats av en mycket ovanlig tumör, papillärskivepitelcancer. Det visade sig idag vid CT att den spridit sig och det finns inget mer att göra, hur i helvete kan en liten valp drabbas av något sådant vill hela jag skrika, det är så förbannat orättvist. Jag känner så för hans familj som för några månader sedan hämtade en liten busig valp och som skulle ha många år tillsammans med honom, nu är allt hopp ute. Hjärnan kokar, hur kan en valp drabbas? Hur kan små barn drabbas? Hur kan man ibland konstatera på ett barn redan på ultraljud att de har en tumör? Varför blir det så? Varför?

Jag försöker tänka logiskt och förnuftigt, ibland drabbas någon och man vet inte varför- all cancer är inte ärftlig medan exempelvis vissa typer av bröstcancer hos kvinnor är det. Ibland föds det individer som är sjuka från början eller som insjuknar som väldigt unga, så har det alltid varit och så kommer det fortsätta vara hur gärna vi än önskar att det inte var så. Friska föräldrar får sjuka barn och sjuka barn har friska syskon, det finns inga garantier. Det Z fått är så ovanligt att den enda veterinären i Sverige som hade kunnat utföra strålning (om inte tumören spridit sig) endast hört talas om ett annat fall på en så ung hund och det var en cockerspaniel i USA. Z fick som ett stort sår i munnen som inte läkte utan som kom tillbaka trots att man tog bort det. Jag inser att vi flattuppfödare inte kommer lösa cancerns gåta när de allra mest kompententa forskare inom humanforskning kan det och cancer ökar både hos djur och människor. Men ändå...

Vi som valt bli uppfödare har ett stort ansvar oavsett ras. Har man dessutom flattar så gillar man utmaningar, det är lite som att välja ägna sig åt sjukamp. Men det ärrasen för mig, inte kan jag göra något mer förståndigt val som hade varit enklare. Det är som jag hade valt att gifta mig i något sorts resonemangsäktenskap med en människa jag inte älskade för att han hade mer pengar och bättre förutsättningar istället för att gifta mig med den jag var lycklig med. Och att leva med flattar gör en väldigt lycklig, det är so det är fredagkväll och fest trots att det är en regntung måndag.. 

Z har haft den bästa av familjer som verkligen gjort allt för honom men nu finns inget mer att göra, han är pigg och glad och har inte ont. 

Jag har också haft mycket tid på att fundera över om jag kan fortsätta att vara uppfödare och kommit fram till att det är dags att göra ett avslut, jag vill inte orsaka sådan smärta igen hos någon. Med drygt trettio kullar så är det inte första gången men det blir inte lättare, bara svårare. Jag kommer finnas där för er alla fina valpköpare men mer kan jag inte säga just nu. Jag hoppas hitta tillbaka till glädjen igen men jag måste också bearbeta förlusten, 25 års uppfödning som ska avslutas är nog som att inse att det är dags ge upp familjeföretaget som man lagt ner sin själ i. Lite som att blivit av med ena armen...

Jag har ansökt om att gå upp i tid till 100 % på jobbet, något måste jag ju fylla min tid med nu när jag inte längre kommer torka kisspölar, vaka över nyfödda och se till att kullens tjockis inte prenumerar på bästa juvret, släpa otaliga säckar valpmat, studera stamtavlor i timmar, svära över hur oteknisk jag är när hemsidan ska uppdateras, ha intentionen att baka fikabröd till valpköpare som sen allltid slutar med att jag åker till Ica och handlar.. Det handlar inte om att jag går upp i tid för att kompensera några inkomster för uppfödning är inget man gör pengar på. Jag kommer ha kvar mina fyra hundar som jag har och glädjas åt dem och åt er andra. Jag kommer tappa en stor del av min identitet, det är ju inte bara en hobby utan en livsstil som kräver och ger mycket till både mig och familjen.

Att vara uppfödare i medgång är inga problem men det är så tungt vara det i motgång, jag är alldeles för mycket känslomänniska för att förlika mig med sorgerna som drabbar valpköpare.

Det här inlägget blev rörigt men återspeglar nog bara hur alla känslor far omkring.

Alla tankar till lille Z med familj <3. 

Var rädda om varann,

Annica

 

 

Kurssöndag

Okej då, lite tog det allt emot klä sig för hundträning imorse när det regnade och bara var ett par grader varmt.. Så lager på lager och regnkläder förstås :-)

Ewa och Vixie skulle gå samma kurs så jag och Passa blev upplockade och så åkte vi mot Åkers, perfekt!

Det var fokus på markeringar och dirigeringar idag där det ocskå jobbades endel med störningar. Bitte hade bland annat dragit en kanin över där vi skulle skicka på dirigeringar, det gällde att de inte gick på vittring :-) Passa är en härlig liten hund med en massa finfina egenskaper som jag verkligen gillar. Hon kan dock busa till det då hon bara inte kan låta bli springa och ta en apport som inte alls är tänkt..Men hon kan liksom inte besinna sig *ler*

I veckan har det varit flera veterinärbesök, Polly fick in ett gräsfrö eller prästloppa i ögat som letade sig ner under tredje ögonlocket och  gjorde riktigt ont, stackarn. Elda fick istället ett fult sår under ögat som blev inflammerat men som nu äntligen börjar bli bättre men det kommer ta ett tag.

Ett planerat besök blev det också då Passa, Elda och Izzi ögonlystes och vi passade även på gör gonioskopi på de två yngsta och kolla knäna på alla tre. Allt utan anmärkning, så skönt!

Grattis till Jessie o Verk som fixade SE VCH idag, hurra!

 

ha det gott,

Annica

 

 

Länge sedan..

Hmm, tänker ofta att jag borde blogga men på kvällarna då jag har tid så är jag så trött eller så vill jag bara hänga med familjen :-)

Idag har jag och Ann-Sofie vaarit iväg och ögonlyst och patellaundersökt Elda, Izzi och Passa, samtliga med fina resultat. Så skönt! Vi hann fika lite också på Markan vid Strömsholm, trevligt. Vi var hos Berit Wallin Håkansson som har en mottagning nära Strömsholm, så trevlig och duktig, rekommonderas! 

En annan veterinär jag håller högt är min husveterinär Maria, först fick Elda ett fult sår under ögat och sedan fick Polly in ett gräsfrö som vägrade lossna i ögat, hur stor är chansen? Maria har varit schysst och jag har fått komma både på hennes lediga dag och med kort varsel, så skönt!

Delhi har flyttat till Lenita med familj men vi kommer ha en kull på henne, det blir med största sannorlikhet under nästa år. Delhi är en mycket trevlig hund och det var inte ett enkelt beslut men jag vet att hon har det såååå bra hemma hos Lenita, hon var där en provmånad innan allt bestämdes och jag blir alldeles varm inombords då jag ser alla bilder de är snälla nog skicka till oss. Delhi har blommat ut och får göra så mycket roliga saker!

Briska är en härlig liten valp, så glad, nyfiken och framåt! Vi gillar henne mycket <3 Tackar för alla rapporter från små och stora valpar, uppskattas massor!

Har lagt in ett par träningar och en valpträff under Aktiviteter, kolla om det passar dig. Välkommen!

Ha det gott,

Annica

En fin helg

En intensiv helg är till ända. Idag har jag och tjejerna varit på vattenkurs hos Bitte Lind, en mycket trevlig dag i härligt höstväder. Vi var bara fyra deltagare vilket var lyxigt, jag uppskattar intruktörer som inte tar så många på en gång.

Så bra ha möjlighet åka i väg iibland och kursa, få ett färdigt upplägg och idag hade vi tillgång till båt vilket jag inte har så ofta. Nu har jag trötta hundar!

Igår var vi ett helt gäng från kenneln på WT i Lilla Träskten, så härligt få träffa er alla och bra kämpat! Kluriga rutor och ganska knepig terräng och för de unga hundarna är det nyttigt med skyttar, kastare och domare, bara en sån sak! 

Jag har börjat ta WT:en helt och hållet (kanske med undantag av FM då..) som en träning, det är en inofficiell tävling och ett utmärkt tillfälle få träna "skarpt". Vi fick med oss flera nollor hem men jag är så nöjd med att jag verkligen fullföljde min plan att belöna hundarna för rätt beteende och inte få in dummyn till varje pris. Jag bröt och belönade och valde att strunta i sista rutan med Elda då hon skötte rutan innan så himla bra. Både jag och hundarna fick med oss bra minnesbilder hem :-)

Nu mot en ny vecka!

 

ha det gott,

Annica

 

 

 

Nya tider!

Oj, igår åkte sista Polly-valpen och kvar här hemma är bara lilla Briska som ju ska få stanna.

Veckorna har flugit förbi och det har varit alldeles för mycket att stå i för att mkta med blogga också, var sak har sin tid.

Mina vuxna hundar har inte fått tilnärmelsevis den träning eller motion som det har varit tänkt och jag är tveksam till att åka och starta på WT imorogn men eftersom det är nära och en himla massa trevliga valpköpare också kommer så åker vi dit och tar det som en träning.

Eldas karens efter valpkull har precis löpt ut (man får inte starta tik 75 dagar efter parning) så det ska bli kul se var vi står, har inga tankar på prestation. Passa ska också starta men henens träning har blivit lika lidande den så vi ska ha skoj :-) Kul se er allihop imorgon!

Rapporter från alla valpar säger att de klarat flytt och acklimatisering till sina nya hem med den äran, skönt! Ni vet att ni alltid kan höra av er med alla sorters frågor och funderingar, eller hur?

Har lagt ut några träningar under Aktiviteter och har en hel del pappersexercis kvar innan Eldas och Pollyskullar är klara, det får ta lite tid för jag har en hel del ta igen här hemma och jag tror familjen uppskattar att jag blir lite mer närvarande :-)

Ha det gott,

 

Annica

 

Ännu en helg..

Jösses, igår fyllde Eldas valpar 6 veckor,d et betyder att de börjar flytta om två! Det har gått alldels galet snabbt tycker jag samtidigt som jag kan konstatera att de blir större och kräver mer.. Vädret har varit perfekt för utevistelser och vi försöker få med dem på saker för att upptäcka världen. Ibland en och en och ibland tillsammans (dom röjer kan jag lova!)

Pollys valpar blir fyra veckor imorgon och här har också mycket hänt. De är vakna mer och leker mer. När vädret har tillåtit så har de avritute kortare stunder men det är fortfarande nytt för dem. De äter bra och jag har utökat deras måltider till tre om dagen och Eldas till fyra. Tycker knappt jag gör annat än ger mat och tar hand om utgifterna efter maten :-P Elda har börjat kräkas upp mat till sina valpar vilket ju är ett naturligt beteende som vildhundar och vargar gör men det sliter på henne.. Hon är väldigt tunn nu och tunanre lär hon bli när hon bara kräks upp mat till valparna..

Idag ahde vi BPH för fem av kennelns hudnar, väldigt itnressant och spännande! Tack för att ni kom, härligt vara uppfödare med engarerade valpköpare!

ha det gott,

Annica

Oj vad de växer!

Tiden rusar fram tycker jag men jag har förstått att de som väntar på valp tycker tiden går sååå långsamt :-P.

Jobbade för första gången på en månad i natt och det är kosntigt vad snabbt man kommer in i rulorna igen, en månad går fort, särskilt om man har ledigt..

I helgen var det SSRKs Ungdoms-SM och eftersom Malin är huvudstyrelsens ungdomsansvariga så har hon och de övriga ungdomarna dragit ett tungt lass, så mycket att tänka på och som ska fixas. Jag var med som funkis under lördagen, alltid lika kul. Trevligt som vanligt på Lilla Träskaten och många duktiga ungdomar, det bådar gott för framtiden! Nu har Malin och hennes Rikard åkt iväg på en veckas välbehövlig semester då de jobbat hela sommaren så Malte och Jäger är här.

 

 

Malte fick följa med mig på andjaktspremiären i söndags, mina duktiga apportörer ligger ju i valplådaorna.. Tror inte Malte misstyckte alls, han skötte sig fint. Passa och Delhi var med för att se och lära och det gick så fint. Jag skickade dem på ett par änder på nära håll och som jag visste inte var skammade. Grymt se hur snabbt de förstår vad det handlar om! De var lugna och fina i passivitet och jag tycker kvällen blev precis vad jag hoppades för för dem, en lugn och fin introduktion för kommande arbetsuppgifter :-)

 

Mycket besök blir det förstås så här i valptider och i helgen så har vi haft lite mer långväga gäster från Sveriges framsida och vårt grannland i väst. Fick några helt underbara bilder av valparna som Ann-Kristin tog, det är verkligen speciellt när någon som kan fotar!

Båda kullarna utvecklas precis som de ska, Eldas kan vara ute en del då det är fint väder vilket är jätteskönt för dem. Pollys fyllde tre veckor i måndags så nu börjar de upptäcka världen runt omkring, härligt!

Inser att jag har för lite tid hinna träna Passa och Delhi så någon provstart för deras del blir det inte i höst, vi kommer igen i vår. Dygnet har för få timmar!!

Stort grattis till Jessie och hennes bruna killar osm ahft en bra vecka, Vexl spårade till sig ett första pris på viltspår och Verk debuterade i ekl på jaktprov med 2:a pris, snyggt!

 

Ha det gott,

 

Annica

Flat Mästerskapet

Kom hem igår från FM, hade tänkt bli kvar en dag extra men längtade hem till alla valpar, familjen och de vuxna hundarna...

Åkte upp redan i fredags, det är en dryg resa då det i år var norr om Höga Kustenbron. Väldigt fint men jag hade bokat en stuga ännu längre norröver, tanken var ju att familjen skulle följt med och då skulle vi stannat lite längre men Thomas och barnen var ju hemma med valparna. Jag och Per med Zorro delade stuga och Helena och Perra med Lystra och Vilja bodde en stuga ifrån. Nästa år är FM i Östra, då hoppas vi på grym uppslutning från kenneln! Roligt också att Annica med Tintin (som är en bror till Delhi) kom från Gotland och dessutom gjorde fint ifrån sig :-) Härligt också att Nina och Ajax kom och minglade och hälsade på syrran Passa. Helena startade Lystra i ökl och Per Zorro i ekl på lördagen, det gick väl inte riktigt som planerat då båda de ekipagen har gjort väl ifrån sig på tidigare FM men allt kan hända... Passa och jag startade på söndagen i ukl. Tyvärr nollade vi första rutan, då gick luften lite ur mig.. Det var rent otur, jag kunde ha vinklat upp henne lite bättre men hon missade både kastet och hörde inte nedslaget. Hon tog mina signaler så fint, bättre än domarens elithund som hon sa själv ;-P. Tyvärr så fick vi inte in dummiesen men jag är ändå väldigt nöjd med Passas jobb. Tvåan gick fint och de två nästa stationerna med, hon spikade markeringarna. Lite studs vid mina fötter vid avlämningarna ska vi jobba med. Vattenrutan gick sådär, hon reste sig men satte sig igen vid kastet och avlämningen var inte bra då hon droppade i vattenkanten. Det hade jag i och för sig räknat med då vi inte tränat avlämningar vid vatten så det är inte så konstigt :-) Trots en poängsumma som kanske inte blev så hög så är jag glad ändå, hon har en härlig attityd och glädje i sitt jobb och lite ungdomlig ysterhet är helt okej. Kul hade vi och mer kul komemr vi ha :-)

Valparna har haft det gott här hemma, de stora valparna har varit ute och det var spännande! De har även flyttat ut till vaprummet och sover där, nu har de mycket mer utrymme och det passar bra nu när de börjat leka mer. De får nu mat tre gånger om dagen och äter med synnerligen god aptit. Självklart diar de Elda också men maten är uppskattad. Det går åt rejäla mängder mat här hemma nu, Elda och Polly äter 15 dl per dag och valparna lika mycket :-) Delhi och Passa får bara 9 dl per dag stackarna *flin*.

Pollys valpar blir två veckor idag och har avmaskats för första gången samt fått klorna klippta igen. De är mer uppe på benen och ögonen börjar så smått öppnas. Rolig tid framför oss!!

Om ni saknar bilder på valparna så gå med i FB-gruppen :-)

Ha det gott,

Annica

 

Snart FM

Oj, nu börjar det bli dags packa och planera inför FM :-) Jag är verkligen inte bra förberedd och ni som känner mig vet ju att jag kanske inte gillar den känslan...Men fokus har varit i valplådan och Passas träning har av naturliga skäl hamnat i bakvattnet vilket inte är den optimla uppladdningen. Jag är helt övertygad om att det kommer bli väldigt bra i framtiden, hon har så många fina egenskaper. Men just nu är det lite väl mycket myror i brallan och det gör ju egentligen ingenting, hon är ung och levnadsglad. Vi får ta FM som en träning.

Trist också att Delhi inte kan starta som planerat då hon löper just nu...

Idag var Christina med Speedy och Elsa med Totte här och det blev en bra träning med lite skönhetsfläckar. Lite valpmys blev det med, nu börjar det droppa in besök till Eldas valpar som ju är dryga tre veckor. De börjar så smått få tänder, än så länge är det inget som gör ont men om ett tag så blir det huggtänder *hehe*. De får ett mål riktig mat på morgonen och ett på kvällen precis innan sovdags, skönt tycker jag som inte behöver ha samma koll vad som hädner inne hos Elda. Jag sover med Pollys kull inne i gästrummet på undervåningen och Eldas är i vårt sovrum. Thomas uppskattar få sova så han huserar just nu i gästrummet på övervåningen :-)

Tydligen tycker vi inte vi har tillräckligt att göra för nu börjar vi en helrenovering av undervåningen, vi ska lägga in värmeslingor och klinkers och renovera köket och... Kommer vara rörigt när ni kommer hit men det blir nog bra när det är klart!

 

ha det gott,

Annica

 

 

En valpig helg :-)

Dagarna här hemma blir förstås mycket präglade av valparna men eftersom vi är många som hjälps åt så kommer jag iväg på lite annat också, skönt. Ikväll var jag och tränade Passa med Totte som är en Malteson från Miss Mallorys och även han ska starta på FM. Totte är lik Malte i mycket i arbete, de är fokuserade och jobbar klokt och tryggt och använder sina näsor föredömligt då de kommer uti rätt område. Blev uteslutande markeringsträning inför den kommande helgen och Passa var laddad men ändå stadig och koncentrerad. Hon är så himla rolig jobba med men hon kan också pysa ut i ungdomligt bus :-) Och ja, det är helt okej då man är en ung, levnadsglad och arbetsglad hund. Hellre det än en robot :-P. Delhi är mest i löptankar, hon försöker porra med Passa så fort hon får chansen *tikar*.

Valparna mår finfint, Pollys valpar fira en vecka imorgon minsann! Polly är en fin mamma och vill vara hos dem så gott som hela tiden. Idag följde hon ändå med på en kortare promenad men sista biten hem hade hon bråttom. De har ju fortfarande en låg kroppstemperatur på ca 35-36 grader så när Polly är ur lådan har vi en värmedyna under dem och det fungerar jättebra. Sakta med säkert så får de den temperaturen de ska ha som vuxna, om ett par veckor är det reglerat. Valparna är jämna i storlek och nu när de växt på sig så kan de använda även de större juvrena vilket är skönt. 

Eldas valpar blev tre veckor igår och det blev kloklippning och en stund utanför valplådan. Nu börjar den så viktiga socialiseringsperioden som varav mellan tre och tolv veckor ungefär. Det är den tiden de präglas inför livet och det är viktigt att de får så bra förutsättnignar som möjligt. Det är vid tre veckor som vargvalparna för första gången kikar ut från lyan och det är så tydligt med valpar att de plötsligt blir medvetna om omgivningen. De har börjat leka lite med varann och vi myser med varje valp en liten stund varje dag, än så länge krävs det bara korta stunder antingen utanför lådan eller med oss för att de ska bli trötta och de ska ju inte bli överstimulerade utan trygga. Elda sköter förstås det mesta arbetet med dem. I veckan börjar de första besöken komma också, Elda kommer vara övertygad om att man kommer bara för att hälsa på henne.

Ledsen att det inte blir så mycket bilder här i bloggen men det finns desto fler och även videosnuttar av kullarna på facebooksidan :-)

 

Ha det gott,

Annica

 

Fullt ös!

Ja jisses, här är det liv i luckan! Så att hinna blogga har legat lite längre ner på to-do list men nu blir det en liten uppdatering.

Jag trodde Pollys valapr skulle kommit ifredags eller lördags beräknat från frösta parningarna men det blev inga valpar förrän sent i måndagskväll och den sista kom 02.00 på natten :-/. Hon bäddade och hässjade nästan ett dygn så det blev en lång väntan. Jag har ju hela tiden sagt att jag trodde att hon bara skulle få ett par-tre valpar så det var en mycket positiv överraskning att det blev hela sju stycken <3 En svart hane, en brun hane, tre svarta tikar och två bruna tikar, vilken fördelning det blev, tror hon hade läst min wishlist :-) Lite kul att hon i samtliga sina kullar fått sju valpar, det är uppenbarligen så stor kull hon önskar..

Allt har gått väldigt bra, både valpning och efteråt. Valparna var inte jättestora då de föddes utan vägde strax under eller över 300 g men de är väldigt pigga. Polly har mängder med mat och juverna är nästan lite stora för valparna att greppa. Det har blivit bättre nu när de är ett par dagar gamla och hunnit växa lite. Jag tycker alltid att det är lite oroligt de första dagarna, det är så mycket som kan hända och valparna är så små.. Jag är glad för varje dag som går första dygnen. Polly har avrit pigg, bra i magen och tempen har gått ner som den ska. Jag håller nere lite på maten så hon inte får stockning och hon har fått Fortiflora för att stabilisera magen.

Eldas valpar börjar bli små valpar, det händer massor! På bara ett par dagar har de blivit uppmärksamma på sin omgivning och börjar vifta på sina små svansar då man kommer in till dem, hjärtat svämmar över! e har även börjat få lite smakportioner och äter med god aptit men med bedrövligt bordskick :-) Fram tills nu så är det ju Elda som skött dem och vi har mest övervakat, som uppfödare ska man låta tiken sköta valparna och inte vara inne och peta. Naturen är klok!

Mne så vid ca tre veckor så öppnar sig världen för valparna och nu börjar den roliga tiden tycker jag.

Delhi löper och vi ligger lite nere med träningen. Hon är inte påverkad av löpet men jag har det som ursäkt nu när träningen inte riktigt hinns med *ler* Passa och jag var iväg och tränade vatten idag med goa kennelkompisar då familjen var valpvakter. Nöjd med den lilla svarta som gjorde det mesta rätt, någon liten busrusning blev det. Duktiga var resten av gänget med!

På återhörande,

Annica

 

 

Fina dagar!

När allt är som det är just nu så är det fantastiskt vara uppfödare, det är bara att njuta! Valparna växer som de ska och är ena riktiga knubbsälar :-) Ingen är på efterkälken utan de är väldigt jämna. Elda har mycket mjölk och är en lugn och trygg mamma som pysslar om dem på bästa vis. Men hon är också väldigt pigg och fräsch och fick idag följa med på morgonpromenaden som ändå är en och en halv timme. Valparna klarar sig fin tupp emot tre timmar när de är mätta och nöjda, om man är tvungen att handmata en kull så räknar man med at ge dem mat var tredje timme. Hon har inte tappar jättemycket kondis men lite förstås. Sedan landande hon trött och nöjd hos barnen i valplådan som yrvaet tittade upp :-)

Jag tycker det är självklart att man som uppfödare ser till att sköta tiken på bästa sätt, att hålla efter klor och päls trots att de ligger i valplådan och ge dem högklassiskt foder och pyssla om dem, det är mitt ansvar som uppfödare eftersom tiken knappast bett att få bli mamma <3 I det ingår även att de har en bra grundkondition och att de får stimulans då de är ur värsta "hormondimman".

Hon fick även följa med ut på en kortare träningssväng nu här på kvällen, bara på ängen här utanför men ändå.. Vilken lycka!

Polly har ett par dagar kvar innan valparna kommer, jag skulle gissa att de kommer i helgen. Tror hon njuter av att det är lite svalare nu, i den värsta hettan gjorde hon inte många knop...

Thomas och barnen är kvar i Göteborg, de har det mysigt och varit på Liseberg i dagarna två, mest verkar de ha stått i köer ;-P. Idag gjorde de Götet och de har två dagar kvar innan de kommer hem. Tur att jag har de stora barnen här så mycket för jag är lite dålig på att vara ensam :-)

Dåligt med bilder blir det.. Men på FB desto fler.. Svårt ibland hänga med och uppa överallt!

Ha det gott,

Annica

En veckas kalas :-)

Ja så mycket kalas kanske det inte blev igår när valparna fyllde år men de fick klorna klippta för första gången :-) Alla har ökat mycket fint i vikt och äter och sover som de ska, skönt! Elda mår väldigt bra hon också, hon är väldigt pigg och går som vanligt runt med en sko i munnen men hon är mest av allt en väldigt duktig mamma, lugn och pysslig. Der har varit väldigt värmt för henne på nätterna och jag kan inte annat än att hålla med :-/ Den första tidens nattvak och det i ett rum som inte får bli dragigt eller för kallt är en prövning. Men snart så!

Valparna har nu fått lite rutiner och det är skönt, Elda är inte hos dem hela tiden utan när alla ätit kan hon hänga med oss ett tag. De andra hundarna är fortfarande inte välkomna in i sovrummet, där kan man verkligen prata om ifall blickar kunde döda... Det blir bra att kunna få lämna dem nu en stund, idag åkte Thomas och de små för lite camping och Liseberg och de kommer hem på fredag (Alvin vill inte missa Pollys valpning..), inte jätteroligt för dem sitta och häcka vid en valplåda hela tiden men vi har haft stor nytta av poolen de senaste dagarna. Richard kommer hit som tur är så jag inte är alldeles ensam, det är ju så tråkigt!

Igår var jag i Köping och gjorde min sista asprianttjänstgöring som ringsekreterare, jag blev godkänd så det känns skönt. En trevlig dag var det men jag var ganska mör då jag kom hem, stekhett på en fotbollsplan hela dagen..

Sådet var skönt att dagens utställning blev desto kortare, idag ställdes flattarna. Inga resultat att skriva hem om, Passa har börjat tokfälla så hon ska tillsammans med Delhi, som också bestämt sig för bikini, inte vänstervarva på ett tag. Först ut var Rost i juniorklassen. Rost var intresserad av precis allt utom att visa upp sig och fick ett VG, tack för att ni kom Andreas och Hanna med familj. Och lite miljöträning blev det allt :-/ Passa fick Exc och kom trea i sin klass, jag är nöjd med henne och tycker hon såg fin ut men domaren höll väl inte med till 100. Fina Vera kom tvåa i jaktklassen med CK, det är verkligen en fin tik på alla sätt tycker jag och precis som sin syster Polly är de förutom väldigt trevliga duktiga och härliga flattar på alla vis. Jag är verkligen nöjd med kullen vi hade efter norska Zomby och Vilja där det blivit flera bra hundar. Och nu ligger barnbarnen här i valplådan :-) 

Även Polly har det varmt och jobbigt, hon är mest inomhus där det är som svalast.

Delhi har börjat löpa så något FM blir det inte för henne, suck. Tikar! När hon nu inte löpt ännu och hon är tjugo månader så kunde hon väl väntat ett tag till..

Bilder som vanligt på FB-sidan, oftast tar jag med mobilen och de blir sällan av så bra kvalité att de blir fina här.. Finns ett och annat på valparna *ler*

Ha det gott,

Annica

De växer! Och är alldeles underbara <3

Dagarna går borde fort och långsamt.. Tänk, valparna är redan fyra dagar gamla och jag tycker de precis har kommit.. Samtidigt så står tiden stilla när man sitter bredvid valplådan och hör hur de äter, de smackar och är energiska med små svansar som går för högvarv. Tror man kan sitta hur länge som helst och bara beundra dem!

Allt går fint, valparna växer verkligen och det är som det ska vara i valplådan, lugnt och fint. Elda mår också bra och det är viktigt, mår inte tiken bra mår inte valparna bra. Elda har kommit igång med mjölkproduktionen, det är en balansgång se till att det fungerar men risken är också att de kan få mjölkstockning när mjölken rinner till och valparna inte orkar äta så mycket i början. Vi kör inspektion så inget blir tokigt och jag är också glad för att hennes temp har gått ner. Den går alltid upp vid valpning och håller sig högre än vanligt ett par dagar men får inte bli för hög, det kan vara indikation på att någon efterbörd inte kommit ut.

Varmt är det i sovrummet och inte helt lätt sova, Elda har det nog varmast förstås med mycket päls och åtta värmekuddar :-P Nyfödda valpar har en låg kroppstemperatur (mycket prat om grader idag!) och måste ha det varmt och framförallt dragfritt. Så när Elda rastas har de en värmedyna ligga på och både jag och Elda längtar till att sova med öppna fönster och vinddrag :-)

Vi vägde förstås valparna då de föddes och sedan varannan dag, alla går jämt och fint i vikt. Egentligen behöver vi inte väga dem för man ser på dem att de mår väl men det blir samtidigt en liten inspektionsstund. I övrigt så är det Eldas uppgift ta hand om dem och vår uppgift ta hand om henne!

Polly har lite jobbigt i värmen, jag var ute tidigt imorse på promenad men hon gick mest bakom mig och fick vila en bra stund väl hemma. Magen börjar bli fin och go!

Ha det bäst!

 

Små-Eldorna har anlänt <3

Det finns knappt något mysigare än att höra smackandet och klunkandet från små valpar som äter och just det ljudet låter det av här hemma i sovrummet nu <3

Igår kom Elas valpar, hon hade varit flämtig under natten och temperaturen sjönk. Jag skulle egentligen ha jobbat dag men det kändes ju fel åka iväg att jobba då det var valpar på gång.. Jag kan inte ta ledigt utan kom på den genialiska planen att Thomas fick jobba mitt pass (bra jobba på samma ställe ibland!).

Hon var inte jätteorolig och höll inte på att bädda så värst mycket men vid 12-tiden märkte vi att något var på gång. Så 12.21 kom första valpen och klockan 15.59 den sista, raskt marscherat!

När den första kom så skrek hon verkligen till och bara hoppade ut ur valplådan med minen "men vad i hela världen är det DÄR". men så gick hon in i lådan igen, började nosa och sedan slicka på valpen och minuten senare var det som hon alltid varit mamma, helt magiskt!!

Alla valparna är väldigt pigga och framåt och jag tror aldrig jag varit med om en så jämn kull storleksmässigt, det skiljde bara 30 gram mellan den minsta och den största, de vägde mellan 340-370 g! Det är ofta någon liten plutt och någon Big Berta (eller Big Bertil) i kullarna som man antingen får hejja på eller ta bort så de inte ockuperar matbaren hela tiden..;-) Eldas mage är bra, ofta blir tikar ganska dåliga i magen efter en valpning men hon har fått Fortiflora vilket jag tycker fungerar väldigt bra, det speciella foder tikarna får under dräktigheten är också bra att hålla magarna i bra skick. Under valpningen fick hon äggula, majspure, yoghurt och glass, konstig blandning kan man tycka men Elda var nöjd. ja och så åt hon moderkakor också.. Det ser inte så fräscht ut men gör nytta :-)

Många av er har undrar över fördelningen.. Jag har varit lite restriktiv berätta för ibland hädner det att alla valpar inte klarar sig och de första dagarna är förstås de mest kritiska. 

Nu är de dryga dygnet och så här långt mår alla bra och ökar i vikt så vi får hoppas det fortsätter så.

Jag kan ändå skriva att det är klar killdominans och att de sammanlagt är åtta stycken, tre svarta och tre bruna pojkar samt två svarta flickor. Jag vet att många av er hade hoppats på fler tikar (och så även jag..). Det blir verkligen konstigt då det föds helt fantastiska valpar som är pigga, starka och alldeles alldeles udnerbara och så tänker man nej.. inte en hane till :-/. Till er som tingat tik kan jag bara be er fundera om någon skulle kunna tänka sig hane istället, det kan finnas en möjlighet (eller vänta på Pollys kull och hoppas på tikar där... Jag tror inte Polly har lika många valpar i sin mage men några är det allt) till en grabb.

Hör av er hur som haver om ni anmält intresse så vi vet!

Vill du se ännu fler bilder så gå gärna med i vår FB-grupp på hemsidan :-)

 

Ha det gott,

Annica

 

Inget är som väntans tider!

Nu är det inte långt kvar för Elda, valparna är beräknade till i slutet av veckan. Hon får mat flera gånger om dagen men orkar oftast inte äta så mycket utan det blir småportioner och ofta. Sover mycket men är ändå pigg när vi är ute. Pigg och klumpig :-)

Hon har bestämt sig för att en bra plats att föda valparna på är under vår aktan så vi får vara med henne ut på rastningarna.. Jag är inte överens med henne om det nämligen :-P

Hon tempas flera gånger om dagen och den har börjat svaja lite men inte dykt ner så mycket som den gör när valpningen är nära förestående.

Polly börjar även hon få en mysig mage men hon äter fortfarande med synnerligen god aptit :-) Tänk vad spännande med mor och barn med barn och barnbarn!!

Häromdagen var en tjej från Norge här och bland annat tog hon en massa fina kort på hundarna, ni kommer få se fler av dem, jag lovar :-) Vi tog även ut Passa på lite träning och Passa var inte på bästa träningshumör. Kanske extra tokigt då hon inte tränat sedan skadan men hon ville inte komma in med apporterna utan la sig ner med dem. Det har hänt ibland men då brukar det räcka med att påminna henne vad som gäller så slutar hon, inte denna gång..:-/ Idag var första  träningen efter den gången och nu gick det mycket bättre. Jag började med "släta inkallningar" och fortsatte med rena valpmoment och sedan var hon med på banan igen.

Delhi gör så fina framsteg, det är verkligen roligt. Jag vet att många tränar "tråkträning" eller vad man nu kallar det för men det passar inte alls henne, då "dör" hon för mig. På henne vill jag få upp förväntan så under fotgående har jag klicker och belöningar. Voilá så har jag en hund som går vid sidan och tycker det är kul jämfört med en mer kravfylld träning som får henne gå och nosa i backen... Att träna "tråkträning" med en sådan hund är ju att ta bort förväntan och det är ju den jag vill förstärka! Jag tror hon kommer bli en duktig sökhund och kunna göra väl ifrån sig på B-prov, däremot så ska vi inte ha bråttom då det inte är förrän jag hittat nycklarna till hur jag ska träna henne som vi hittat varann. Mykcet busapportering, dragkamp och annat skoj lägger vi också in i träningspassen :-)

 

Ögonont och utställning

I torsdags hade vi en bra träning här hemma, det är så roligt när träningen går framåt! Lite för svårt för de två unga Rost och Passa på slutet då vi gjorde en walk-up, den sötaste av alla söta (Passa alltså, hunden med sammetsblicken som kan få vem som helst att smälta....) försökte sno en dummy av Speedy och tänkte verkligen inte ge upp :-P Jag kan lova att det var lock för öronen *hmm*.

Alvin och Engla hade bakat en kaka åt oss efter träningen, tror vi ska införa det som tradition :-)

Efter träningen tog jag ut hela gänget på en kortare rastning. Passa kommer springandes emot mig då hon plötsligt skriker till. Hon har sprungit rakt in i en gren längst ner på ett träd  och då jag tittar på ögat ser jag bara som en grå massa :-( Jäklar vad rädd jag blev!! Då jag tittade närmre såg jag att det var en trädbit som satt fast i ögat, jag lyckades pilla ut den men det såg inte bra ut. Ringde i panik till Jessie, när mina barn och hundar gör sig illa kan jag inte tänka logiskt utan det är så skönt kunna ringa en vän som ställer upp. Hos veterinären konstaterades det som tur var att även om hornhinnan blivit skrapad på ett stort område så har träbiten lagt sig som ett "lock" och prognosen är bra. Håll tummarna för fortsatt fin läkning, min underbara lilla hund som jag håller så mycket av <3.

Inget Sunne för Passa förstås utan hon fick stanna hemma i bästa möjliga vård hos Thomas medan jag och Delhi åkte till Jessie med hundar och familj. Så mysigt vi haft det, en massa töl förstås :-) Idag åkte vi vidare till Sunne där SSRK hade utställning, Kalvo Kriisk från Estland dömde. Vexl debuterade med Excellent och 2:a i jkk, bra start :-) Han är en av mina favoriter som har framtiden föt sig så Jessie får hänga med på jtställning vare sig hon vill eller ej *sss*. Delhi ställdes i ukl och jag är framför allt superdupernöjd med att hon idag uppförde sig ritkigt bra, hon har förut studsat runt som en boll och allmänt betett sig ystert och *hmm* ouppfostrat. Idag var hon jätteduktig! Hon vann ukl med CK och slutade andra bästa tik med res-cert, jösses!

Kritik:

Correct size, nice feminine head with sweet expression. Well set ears. Straight topline, well set tailset good forechest for age. Nice angulations front and rare. Typical coat. Moves with drive. Nice temperment. Well handled.

Ha det gott,

Annica

 

Inte långt kvar..

Idag har vi tagit in valplådan till Elda, nu går tiden fort och det är mindre än två veckor kvar! Hon är rund som en köttbulle men fortfarande väldigt pigg och äter bra fast det går lite långsammare.. Hon får 15 dl "mammamat" vilken innehåller optimal mat för dräktiga och sedemera digivande tikar. Från första löpdagen fram till dräktighetsdag 40 får de ett annat foder som bland annat innehåller mer folsyra och andra viktiga näringsämnen som behövs extra mycket då.

Polly har också börjat få mammamaten men äter bara 10 dl och inget extramål på dagen som Elda, snart så! De bär sina magar lite olika, Elda är som en fotboll och Polly mer som ett hängbuksvin fast hon är inte så stor ännu :-P

Jag tror det är bra för tiken att bibehålla en god kondition och tjejerna följer med på promenaderna men det blir lullande, perfekt då vi strövar runt i svampmarkerna....

Jag ser med tillförsikt fram mot kennelns kull nummer 29 och 30 :-). Jag fick kennelnamnet 89 och två år senare föddes de första Ryegatarna så i år är det 25 år sedan. Spännande!

ha det gott,

Annica